Hosting: 4 metode de a va proteja domeniile

Un nume de domeniu este o componenta esentiala a prezentei pe internet, este practic calea care trimite un vizitator catre websiteul Dumneavoastra. Daca la inregistrare el nu costa decat 10 EURO pe an, un nume de domeniu poate ajunge sa valoreze o avere iar acest lucru este din pacate apreciat doar cand detinatorul se trezeste fara el.

De aceea este important de stiut cum anume va puteti proteja numele de domenii, in special daca detineti mai multe.

1.) Evaluati-va anual domeniile
Este important ca macar odata pe an sa va inventariati domeniile, stabiliti care dintre ele sunt active si asociate unui pachet de hosting, care sunt doar parcate, care pot fi scoase la vanzare, la care puteti renunta, etc.

2.) Atentie la reinnoirea domeniilor
Daca aveti un numar mare de domenii in portofoliu este foarte important sa nu ratati reinnoirea vreunuia dintre ele pentru ca astfel puteti pierde acel domeniu. Daca domeniul are o valoare intrinseca mare (de exemplu este un keyword important) atunci trebuie sa va reinnoiti acel domeniu inainte de expirare si sa tineti minte ca numele de domenii nu sunt proprietatea Dvs ci doar le inchiriati, ele raman proprietatea domain registry-ului. Daca in spatele domeniului exista si un website activ, nu numai ca veti pierde domeniul ci si veniturile obtinute prin monetizarea acelui website. O idee buna este sa platiti un domeniu pe mai multi ani, majoritatea domeniilor se pot achita in avans si pe 10 ani.

3.) Aveti grija la contactele domeniilor
Fiecare domeniu are asociat un contact, adica o persoana care este responsabila de administrarea acelui domeniu. Trebuie sa aveti in vedere ca daca ati pus un angajat sa se ocupe de inregistrarea domeniului, atunci cand colaborarea cu acesta se va incheia sa actualizati si contactul pentru acel domeniu. Altfel angajatul este posibil sa plece cu tot cu domeniu. Cu toate ca vi s-ar putea parea improbabil sa vi se intample asta chiar Dvs, ati fi uimiti sa aflati cate companii se trezesc in astfel de situatii si raman fara domenii pentru ca persoana care l-a inregistrat a plecat din companie. Se intampla frecvent, si noi la megahost.ro vedem astfel de lucruri intamplandu-se aproape lunar.

Acelasi lucru se poate intampla, chiar mai des decat in cazul plecarii unui angajat, atunci cand va schimbati adresa de email. Actualizati-va datele de contact si pentru domenii pentru ca o sa va treziti cu ele suspendate sau sterse pentru neplata, avertismentele si instiintarile pentru acele domenii ajungand in eter sau catre o adresa de email care nu mai este folosita.

Majoritatea registrarilor va vor trimite solicitari anuale de verificare a datelor de intregistrare ale domeniului, nu ignorati acele mesaje si actualizati-va datele daca este cazul.

4.) Alegeti-va cu atentie registrarul
Exista registrari sau reselleri de domenii care ofera masuri de securitate sporite. Exista o optiune care se numeste “registrar lock” si care previne transferul domeniului de la un registrar la altul. Alta optiune care se poate dovedi utila este cea de ascundere a detaliilor titularului, denumita ID Protect sau Domain Privacy. Avand aceasta optiune activata nimeni nu va putea sa vada intr-un interogare de tip whois datele de contact ale titularului si implicit nu va putea incerca sa ii trimita acestuia emailuri de tip phishing sau spoof pentru a intra in posesia acelui domeniu.

De obicei optiunea de ID Protect sau Domain Privacy costa insa pentru cativa EURO in plus merita activata.

la megahost.ro sunt disponibile ambele optiune de protectie, Registrar Lock este disponibila gratuit si se poate activa din Sectiunea Clienti iar optiunea de ID Protect este disponibila contra cost.