Terminologie in Hosting: Registry, Registrar si Registrant

1. Definitie pentru Registry (Registru): este o companie sau organizatie care administreaza o baza de date centralizata cu inregistrarile de domenii pentru un anumit Top Level Domain (TLD). De exemplu, pentru domeniile .ro, Registry este “Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica” – www.rotld.ro

2. Definitie Registrar: un Registrar este o companie sau organizatie acreditata de catre ICANN sa ofere servicii de inregistrare domenii pentru diverse TLD-uri. Registrarul trimite cererile de inregistrare de domenii catre Registry. De exemplu: megahost.ro este Registrar autorizat pentru inregistrarea de domenii .ro, acest lucru se poate verifica pe pagina cu parteneri de pe siteul Registry-ului pentru domenii .ro: http://rotld.ro/registrars.html

3. Definitie Registrant: Registrantul este propietarul numelui de domeniu sau detinatorul dreptului de folosinta asupra acestuia. Registrantul poate fi o persoana sau o entitate juridica pe numele caruia/careia se inregistreaza numele de domeniu.

In momentul in care Registrantul inregistreaza un nume de domeniu prin intermediul unui Registrar, el devine titularul legal al domeniului pe o perioada definita de timp. Inregistrarea unui nume de domeniu implica automat o relatie contractuala intre Registrant si Registry, practic titularul domeniului trebuie sa respecte anumiti termeni si conditii in folosirea acelui domeniu.

Exemplu de astfel de termeni si conditii pentru domeniile .ro: Contract de Inregistrare domenii .ro si Reguli Inregistrare domenii .ro.

4. ICANN, ce este ICANN? “The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers” a fost fondata in Octombrie 1998 si este o organizatie privata non profit ce are ca principale responsabilitati asa cum reiese si din denumire cateva functii cheie: administrarea sistemului DNS global, alocarea adreselor IP si alocarea parametrilor de protocoale in Internet.

O companie trebuie sa obtina o acreditare ICANN pentru a putea deveni Registrar.

5. Diferenta intre Registry si Registrar: Registry-ul furnizeaza servicii directe DOAR catre Registrari, nu si catre utilizatorii finali.

Fapt divers: www.rotld.ro face exceptie, Registry-ul romanesc vinde domenii si catre utilizatorul final. O alta exceptie in ceea ce priveste domeniile .ro este faptul ca acestea se inregistreaza pe durata nedeterminata, este singurul Registry din lume care face acest lucru.

Acest fapt a dus pana acum la blocarea a zeci de mii de domenii din registrul .ro deoarece ele au fost inregistrate initial si abandonate de proprietari. Din cauza faptului ca nu exista o taxa anuala, domeniile abandonate de care vorbeam nu mai devin disponibile pentru cei care au nevoie de ele.

2 Comments Terminologie in Hosting: Registry, Registrar si Registrant

  1. Radu Boncea

    Corectii:
    1. Registrarii sunt acreditati de ICANN doar unde ICANN este registru, adica in cazul gTLD-urilor (.com .org .net .biz etc), in rest sunt acreditati local.
    2. Toti registrii locali (ccTLD) din lume, cu exceptia catorva ccTLD care au concesionat domeniul (.me .tk .la etc) vand si direct, nu numai prin registrari. Deci .ro nu este exceptie, este de fapt regula generala. In UE nu exista ccTLD care sa vanda exclusiv prin intermediul registrarilor.
    3. Toate domeniile tuturor ccTLD-urilor din lume sunt pe durata nedeterminata. Ce se vrea aici a se spune este ca nu exista taxa anuala de mentenanta, care este cu totul altceva.

Comments are closed.