Nu trebuie sa fii un geniu pentru a-ti da seama ce prefera un utilizator al internetului la un anumit site. Site-ul trebuie sa se incarce rapid, altfel utilizatorul ar putea deveni frustrat.
O viteza lenta de incarcare a site-ului va face ca multi dintre utilizatori sa nu mai viziteze si a doua oara acel site. Cei care ruleaza afaceri si site-uri online, cunoscut deja aceste aspecte. Chiar si motorul de cautare de la Google ia in calcul acesti factori, Google evalund mai nou site-urile si in functie de viteza de incarcare a acestora. Un site lent este posibil ca in timp sa-si piarda pozitia in clasamentul Google.
Majoritatea se intreaba daca a avea un site care se incarca rapid inseamna si succesul acelui site. De exemplu, sa presupunem ca exista doua site-uri, ambele oferind servicii similare, totusi unul dintre ele are continut mai mic, iar celalalt are continut mai amplu insa exista in paginile web si videoclipuri online sau fisiere ce pot fi descarcate de pe server, facand astfel site-ul sa se incarce mai lent. Chiar daca utilizatorii nu fac o diferenta clara intre aceste doua site-uri, Google o va face, si asta pentru ca Google ia in calcul o multitudine de factori pentru a evalua un site. Cu toate acestea, continutul unic si de calitate va ramane unul dintre factorii principali pentru clasificarea site-ului dvs.
Exista si situatii in care un site se poate incarca mai lent, insa nu neaparat din vina acelui site. Pentru a fi sigur ca obtineti maximum de viteza de la conexiunea dvs. internet ar trebui sa faceti urmatoarele:
– sa scanati constant calculatorul cu un program antivirus si/sau programe anti-spyware/malware;
– goliti periodic fisierele temporare ale browserului pe care il folositi; reduceti dimensiunea cache-ului respectivului browser;
– folositi grafica si multimedia atunci cand este necesar;
– folositi un program de genul WinZip pentru comprimarea fisierelor pe care doriti sa le trimiteti online; prin comprimarea acestora reduceti cantitatea de timp necesara pentru a le transmite;
– daca folositi Microsoft Outlook, utilizati “cache exchange mode” pentru a putea lucra chiar daca computerul nu este conectat la internet;
– puteti salva paginile care va intereseaza in cazul in care aveti nevoie de ele mai tarziu;
– daca navigati pe internet, tineti deschise strict programele care va sunt necesare. Mai multe programe inutile deschise pot consuma resursele calculatorului dvs;
– dezactivati pluginurile pe care nu le folositi; de exemplu Java, daca site-urile pe care le vizitati frecvent nu folosesc Java;
Cresterea traficului de pe web este ca urmare a utilizarii serviciilor de date care ruteaza inteligent traficul (exemplu Akamai). Akamai routeaza datele aflate pe servere la provideri catre utilizator. Rezultatul este o livrare a continutului intr-un mod eficient si rapid. Cu cat site-ul dvs. este mai complex, cu atat mai multa nevoie aveti sa folositi un serviciu de tipul Akamai.
Folositi un sistem de cache. Caching-ul va ajuta sa evitati sa faceti tur-retur la de calculatorul dvs. catre server si invers de fiecare data cand este nevoie de o resursa. Ideal este sa luati aceasta resursa folosind un proxy de cache sau chiar din cache-ul browserului. Folosit necorespunzator, un sistem de cache poate duce la un consum inutil de banda si poate afecta viteza de incarcare a paginilor site-ului dvs.
Un alt aspect cheie il reprezinta optmizarea continutului grafic de pe site folosind un program ca Adobe Photoshop. Va ajuta sa reduceti dimensiunea imaginilor si astfel puteti salva o cantitate considerabila de trafic. Totusi din dorinta de a avea imagini cat mai mici, nu setati o calitate foarte slaba a imaginilor in Photoshop. Acest lucru va face ca imaginile dvs. sa fie neclare. Este ideal sa optimizati imaginile in functie de timpul de incarcare. Ca recomandare, pentru cei care folosesc WordPress, exista o multitudine de pluginuri care permit optimizarea imaginilor.
Pentru o incarcare rapida a paginilor este bine sa optimizati codul acelei pagini si sa folositi componentele strict necesare. Un design simplu si aerisit va duce la o incarcare mai rapida a paginilor. Daca folositi cod CSS pentru design-ul site-ului este bine sa includeti toate stilurile intr-un singur fisier .css pentru a evita requesturi HTTP inutile (de exemplu, daca folositi un singur fisier .css, la accesarea site-ului se va face un request HTTP pentru acel fisier, insa daca folositi sa zicem 10 fisiere diferite .css, pentru fiecare fisier .css se va face cate un request).
Un alt sfat bun de urmat este sa folositi o firma de hosting locala, de exxemplu daca siteul dvs se adreseaza utilizatorilor din Romania, apelati la serviciile de hosting din Romania in loc sa folositi hosting din USA.
Daca site-ul dvs. se incarca intr-un timp de 3-5 secunde este in regula. Cu cat timpul de incarcare este mai mic, cu atat mai benefic poate fi acest lucru pentru dvs.