ICANN aproba noi nume de domenii web

new-gTLDOrganizatia ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) a anuntat ieri aprobarea unor noi domenii generice de nivel superior (gTLD), si pentru prima data in istorie exista si posibilitatea inregistrarii de domenii scrise cu caractere non-latine, deschizand astfel calea pentru aproximativ 1.400 de noi nume de domenii, de la numarul actual de 22.

Aceasta initiativa face parte dintr-un efort de a oferi organizatiilor mai multe moduri de a comunica cu publicul lor. Cei selectionati sunt supusi unui intens proces de evaluare si pregatire tehnica, securitatea site-ului avand prioritatea cea mai mare.

Primele patru gTLD-uri noi sunt in limbile araba, chineza si rusa si reprezinta doar inceputul unei ere a domeniilor scrise cu caractere non-latine, cum ar fi araba, chineza, rusa, greaca si hindi, care vor fi introduse in cadrul programului ICANN.

Primele patru extensii non-latine de domenii sunt شبكة (in limba araba inseamna “web/retea” ), онлайн (in limba rusa inseamna “online”), сайт ( in limba rusa inseamna “site”), si 游戏 (in limba chineza inseamna “joc”).

Cu toate acestea, inainte ca publicul sa poata accesa aceste patru noi domenii, trebuie sa se finalizeze un proces privind drepturile de marca si sa se astepte 30 de zile dupa aprobarea acestuia.

Printre companiile care au mai aplicat pentru noile gTLD-uri se numara Google, Amazon si Microsoft.

Sursa