La 6 luni de la lansare, rata de adoptie a Android KitKat este sub 10%

Rata de adoptie a Android KitKat (4.4), cea mai recentă versiune de Android, este inca mica, in ciuda cresterii constante. KitKat, care a fost lansat in octombrie 2013, ruleaza in prezent pe 8,5% din dispozitivele Android, conform ultimelor statistici publicate de Google.

Aceste date au fost colectate in ultima saptamană a lunii aprilie, si includ chiar si dispozitivele Android care ruleaza Android 2.2, despre care Google spune ca reprezinta aproximativ 99% din dispozitivele care se conecteaza zilnic la serverele sale.

Chiar daca rata de adoptie a KitKat poate parea mica, aceasta se afla intr-o crestere inceata, dar sigura. Incepand cu luna ianuarie, KitKat a acaparat doar 1,4% din dispozitivele Android.

Jelly Bean, versiunea anterioara de Android lansata in 2012, detine in continuare cea mai mare cota, cu aproape 61% din dispozitivele care ruleaza o versiune a sistemului de operare Android, urmata de Gingerbread, versiune veche de aproape 3 ani, care reprezintă peste 15% din dispozitivele Android.

La polul opus se afla iOS 7, sistem de operare lansat de Apple in septembrie anul trecut, care are o rata de adoptie de peste 80%.

O cauza a ratei mici de adoptie a ultimei versiuni de Android este felul in care Google emite update-urile pentru acesta. In timp ce Apple pune la dispozitia tuturor utilizatorilor ultimele update-uri, in cazul lui Android acestea sunt dependente de producătorii si operatorii de telefonie mobila, astfel incat utilizatorii trebuie adesea sa astepte pentru a-si putea face ultimele update-uri.

De exemplu, atunci cand KitKat a fost lansat, acesta a fost disponibil doar pentru anumite dispozitive, fapt care a influentat foarte mult rata de adoptie a acestuia.