Lista completa cu noile extensii de domenii publicata de ICANN

Dupa cum spuneam si ieri pe blog, industria de hosting si internetul in general, sunt pe cale sa sufere o schimbare radicala. Inainte ca lista oficiala cu noile domenii generice de nivel superior sa fie facuta publica, va prezentam un top 10 al celor mai propuse noi extensii de domenii. Imediat dupa aceea, ICANN a lansat lista completa cu noile nume de extensii de domenii pentru care a primit solicitari.

De la .app la .blog si de la .google la .windows, marile corporatii se inghesuie sa-si revendice un nou set de extensii de domenii de nivel superior, extinderea fiind inevitabila, deoarece Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) planuieste deja sa aduca online primele noi extensii de la inceputul anului viitor. Pe lista celor 1930 de solicitari se afla o multime de companii mari ce au solicitat extensii de domenii, cum ar fi .visa, .toyota sau .mcdonalds.

Multe companii doresc de asemenea sa detina controlul asupra unor termeni generici, cum ar fi .hotel, .pizza si .football, iar in unele cazuri, mai multe companii se lupta pentru acelasi domeniu. Daca acestea nu pot stabili de comun acord cine ce primeste, ICANN va trebui in cele din urma sa decida printr-un set de proceduri interne.

Deloc surprinzator este faptul ca marii giganti IT au solicitat cele mai multe extensii de domenii. Google, de exemplu, a solicitat peste 101 extensii de domenii, inclusiv .android, .youtube si .search. Amazon vrea sa revendice 76 de extensii de domenii, printre care .amazon, .kindle si .video. In schimb, Apple a aplicat doar pentru o singura extensie de domeniu, si anume .apple.

ICANN a prezentat si unele statistici care repartizeaza cererile de noi extensii de domenii pe regiuni geografice. Astfel, din America de Nord au venit 911 solicitari, din Europa 675, din regiunea Asia-Pacific 303, din America Latina 24 si din Africa 17.