Mai multe despre virusii de pe websiteuri

Toata lumea cred ca este constienta ca un computer, daca nu este protejat cu o solutie antivirus buna, poate fi compromis in totalitate. Insa multa lume nu realizeaza ca acelasi pericol exista si pentru siteurile web si ca acestea pot fi la fel de vulnerabile. Asa cum un virus va infecteaza computerul personal sau cel de la firma, la fel se poate intampla si cu paginile unui site web. Articolul de fata va prezinta informatii referitoare la modul in care virusii pot ajunge pe websiteul Dumneavoastra.

Cum este infectat un website?

Exista mai multe moduri in care un virus poate infecta un website, in orice caz fiecare din aceste moduri presupune ca persoana sau programul care planteaza virusul sa fi dobandit acces la contul de hosting pe care este gazduit acel domeniu sau la parola de acces prin FTP. De cele mai multe ori acest lucru este foarte usor de indeplinit, persoana rauvoitoare (hackerul) nici macar nu trebuie sa faca ceva manual. Trebuie doar sa convinga proprietarul siteului pe care vrea sa il compromita sa dea click pe un link, sa zicem un link dintr-un email care aparent este o felicitare.

Din acel moment, mai ales in cazul in care computerul nu este protejat cu un antivirus, este descarcat un virus, uneori un keylogger care inregistreaza tot ce tasteaza propietarul si trimite acele date catre hacker. Evident parolele sunte cele care il intereseaza pe acesta si in momentul in care le-a dobandit, contul de hosting si implicit websiteul sunt compromise.

Raspandirea Virusilor

Din momentul in care hackerul a capatat acces la contul de hosting, va instala scripturi malitioase pe server, scripturi care pot fi folosite sa redirecteze traficul, sa schimbe continutul websiteului, sa infecteze vizitatorii acestuia, etc. Daca serverul web nu este protejat corect, atunci acel virus se poate raspandi si catre alte siteuri gazduite acolo. la megahost.ro de exemplu, exista mai multe nivele de protectie (open_basedir, suhosin, etc) care previn accesarea conturilor de hosting shared intre ele pe acelasi server. Practic un script care rezida intr-un anumit cont de hosting nu poate ajunge sa infecteze un alt cont de hosting de pe acelasi server.

Cum va afecteaza un virus websiteul?

Faptul ca aveti un virus in website poate sa afecteze destul de grav reputatia acestuia, implicit a afacerii, mai ales daca aceasta este una online. Acest lucru nu poate fi in niciun caz benefic pentru ca vor rezulta scaderi de trafic si pierderea vizitatorilor. Cei mai multi dintre noi avem instalat pe computerul propriu un antivirus care ne va anunta daca un website contine virusi si ne va impiedica sa vizitam acel site. Chiar si vizitatorii care nu au antivirusi instalati pot fi avertizati sa nu viziteze acel website de catre motoarele de cautare si uneori chiar de browserul web pe care il folosesc la navigare.