Cand sa faci downgrade la pachetul de hosting web ?

Dupa ce saptamana trecuta am scris despre motivele pentru care ar trebui sa va faceti upgrade la contul de hosting, saptamana asta vom discuta despre situatia in care ati supraestimat necesitatile siteului Dumneavoastra si trebuie sa faceti downgrade, adica sa micsorati pachetul de hosting.

Supraestimarea necesitatilor este o problema destul de intalnita in domeniul hostingului, multi proprietari de siteuri web tind sa isi ia un pachet de hosting mai mare decat le-ar trebui, de cele mai multe ori pe considerentul de a fi “futureproof”, adica sa fie siguri ca nu raman fara resurse pe viitor. Uneori este chiar recomandat sa faceti acest lucru de la inceput insa nu este normal sa mentineti un pachet de hosting cu resurse din care consumati foarte putin. In afara de faptul ca nu economisiti bani, nu este nici ecologic.

Cea mai intalnita forma de supraestimare este atunci cand proprietarul opteaza pentru un server dedicat insa foloseste resurse la nivel de VPS Hosting sau chiar de hosting shared. In acest fel cheltuieste o suma destul de mare in fiecare luna, consumul de energie electrica pentru acel server este destul de maricel insa necesitatile sunt aproape de zero.

In acest articol va vom invata cand este momentul sa va micsorati pachetul de hosting sau sa schimbati tipul de gazduire actuala.

Excedent Constant

Daca resursele alocate contului de hosting sunt excedentare cateva luni la rand iar siteul gazduit pe acel pachet nu se ridica in trafic si consum de spatiu rapid, atunci este momentul sa va ganditi la un downgrade. De obicei puteti sa verificati cate resurse consumati in panourile de control puse la dispozitie de firma de hosting, de exemplu la megahost.ro exista cPanel.

Pe de alta parte, daca se intampla exact invers si va apropiati de limitele maxime luna de luna, atunci ar trebui sa va ganditi serios la un upgrade.

Cu toate ca este recomandat sa fiti prevazatori si sa aveti intotdeauna la dispozitie resurse suplimentare, daca vedeti ca nu consumati nici macar 20-30% din ele pe perioade foarte lungi, atunci solicitati un downgrade

Daca nu sunteti siguri cat folositi sau compania de hosting nu va pune la dispozitie instrumente de masura, atunci contactati-i si solicitati sa va dea aceste statistici.

Procedura de Downgrade

In primul rand asigurati-va ca planul de hosting pe care il aveti poate fi micsorat. Exista posibilitatea ca dvs sa beneficiati de un pachet de hosting care sa fie cel mai mic pe care vi-l poate pune la dispozitie firma de hosting atunci nu o sa aveti catre ce plan mai mic sa migrati.

Daca downgrade-ul este posibil, pe baza statisticilor de consum de resurse de care vorbeam mai sus, alegeti-va un nou plan de hosting catre care sa migrati sau un alt tip de serviciu. Orientati-va astfel incat planul de hosting catre care treceti sa aiba resurse alocate cam cu 20-30% mai mari decat folositi in prezent.

Daca beneficiati de un server dedicat intrebati firma de hosting daca este posibil downgradeul catre un serviciu de tip VPS Hosting iar daca deja beneficiati de un VPS intrebati daca este posibil sa migrati catre hosting shared.