Acesta articol se doreste a fi o introducere foarte rapida in ceea ce inseamna interfata de administrare cPanel a unui cont de hosting. Practic va prezentam foarte sumar ce sunt toate acele paragrafe pe care le vedeti cand va logati pentru prima oara in cPanel.
1. Preferences
Acesta este primul paragraf prezent in cPanel si de aici puteti sa va schimbati parola de acces in cPanel, sa schimbati modul sau stilul in care se afiseaza cPanel si adresa de email catre care cPanel trimite alerte in caz de depasite a spatiului de hosting sau in cazul in care depasiti spatiul alocat unei casute de email. Tot de aici puteti sa schimbati limba in care vi se afiseaza cPanel.
2. Mail
Unul dintre cele mai importante capitole din cPanel, de aici puteti sa controlati cele mai multe aspecte ce privesc emailul: puteti crea sau sterge adrese de email, puteti schimba parola unei adrese de email sau spatiul alocat acesteia, puteti crea filtre si forwardere, atat la nivel de adresa de email cat si la nivel de cont de hosting. Tot de aici se pot face setari de securitate si se pot face setari pentru SPAM. Exista si o sectiune din care puteti accesa webmail, interfata prin care puteti citi emailurile online.
3. Files
Un alt capitol foarte important, de aici puteti sa folositi managerul de fisiere, puteti sa va faceti backup manual pentru fisierele si bazele de date ale contului dvs de hosting, puteti crea useri noi de FTP sau sterge useri deja existenti.
4. Logs
Din aceasta sectiune puteti sa vizualizati statistici referitoare la ultimii vizitatori ai siteului, detalii ce privesc folosirea traficului alocat sau al erorilor generate de fisierele websiteului. Statisticile AwStats va pot oferi detalii extrem de amanuntite si de folositoare pentru SEO.
5. Security
Din aceasta sectiune puteti sa restrictionati accesul la anumite sectiuni ale siteului web prin username si parola, puteti sa blocati accesul la site de la anumite adrese IP, etc.
6. Domains
Din aceasta sectiunea se pot adauga, parca si controla diverse aspecte ale domeniilor detinute de Dvs. Se pot face redirectari, seta domenii aditionale, se pot crea subdomenii, se pot face diverse setari privitoare la intrarile din zonele DNS, etc.
7. Databases
De aici se pot administra bazele de date MySQL si se poate accesa instrumentul de administrare al acestora: phpMyAdmin. Se pot crea si sterge baze de date din contul Dvs de hosting de pe server, useri pentru accesarea acestora, se pot seta privilegii pentru acesti useri, etc.
8. Software/Services
In aceasta sectiune se pot vedea setarile de baza PHP de pe server si folosind instrumentele de instalare de scripturi (de exemplu: Installatron, Softaculous sau Fantastico) se pot instala diferite scripturi utile in contul de hosting cum ar fi WordPress, Joomla, galerii foto, forumuri, etc.
9. Advanced
Aceasta sectiune este pentru cei care deja sunt destul de familiarizati cu ceea ce inseamna cPanel si conceptul de web hosting. De aici se pot controla diverse aspecte ale contului: crearea de pagini de eroare personalizate, modificarea handlerelor Apache, setarea de mime types pentru a controla cum sunt interpretate anumite tipuri de fisiere. Se pot seta chiar si anumite actiuni pe care serverul sa le faca la intervale prestabilite, de exemplu rularea unui anumit script in fiecare zi la ora 14 pentru a prelua cursul valutar de pe un site extern.
Speram ca acest articol v-a fost de folos si va dorim succes in administrarea contului Dumneavoastra de web hosting.