O retea ransomware masiva a fost stopata

Ramura “sinistra” a hacking-ului, cunoscuta sub numele de ransomware, a primit recent o lovitura grea din partea autoritatilor europene si a Europolului, cativa suspecti fiind arestati si acuzati de frauda majora.

Potrivit unui raport BBC emis joi, 11 persoane din Ucraina, Georgia si Rusia au fost arestate pentru utilizarea acestei tactici de hacking.

Ransomware-ul este folosit pentru a pacali utilizatorii web sa creada ca au vizitat site-uri ilegale care contin materiale interzise, cum ar fi pornografie cu minori. Atacatorii ransomware pacalesc in continuare victima, solicitandu-i bani pentru a-i restabili accesul la computer sau la conturi online, cum ar fi contul de hosting.

“O astfel de retea are si o celula financiara specializata in spalarea profiturilor obtinute din activitatile ilegale, sub forma de moneda electronica. Pentru aceasta, reteaua a adoptat atat sisteme virtuale pentru spalare de bani, cat si alte sisteme traditionale ce folosesc diverse portaluri de jocuri online, gateway-uri de plata electronica sau monede virtuale. De asemenea, au folosit carduri de credit compromise pentru a extrage numerar din conturile victimelor ransomware, prin intermediul unor ATM-uri din Spania. In final, transferurile internationale zilnice de bani prin intermediul schimburilor valutare si a call centerelor au asigurat ca fondurile ajung la destinatia lor finala in Rusia”, a explicat EUROPOL.

Operatiunea coordonata a fost desfasurata de politia spaniola, in colaborare cu alte institutii, dar si cu asistenta din partea Interpolului.