Procesoare ARM pe servere?

Coform CEO-ului de la ARM, Warren East, ARM spera sa aiba un impact serios asupra pietei serverelor, incepand cu anul 2014 cand procesoarele ARM pe 64 de biti vor ajunge pe piata.

Producatorii de servere au anuntat sisteme de tip server dedicat experimentale cu procesoare ARM low-power, insa probabil va mai trece ceva timp pana cand aceste servere vor dispune de instumentele si arhitectura de procesor necesara pentru a fi folosite la scara larga.

ARM a devenit interesat de piata serverelor incepand cu anul 2008, preconizand ca va fi necesara o perioada de aproximativ 6 ani pana cand procesoarele ARM pe 64 de biti vor putea fi utilizate pentru servere dedicate.

In prezent procesoarele ARM domina piata smartphone-urilor si a tabletelor, insa exista un deja un interes crescut pentru ca procesoarele ARM cu consum redus de energie sa fie utilizate pentru servere astfel reducandu-se considerabil costurile pentru energie ale centrelor de date. Compania Hewlett-Packard face deja experiemente pentru a utiliza procesoarele ARM pe servere utilizand de asemenea si 3 cipuri grafice de tipul Nvidia Tegra intru-un supercomputer boteza Barcelona.

Pentru a castiga piata serverelor, ARM trebuie sa detroneze companiile Intel si AMD (Advanced Micro Devices) ale caror procesoare pe 32 de biti domina piata serverelor. Marele dezavantaj al procesoarelor ARM, mai ales in utilizarea acestora pentru servere sau in industria de hosting web, la momentul actual, este acela ca dispun doar de tehnologie pe 32 de biti, in timp ce procesoarele Intel si AMD utilizeaza si tehnologia pe 64 de biti.

In octombrie 2011, ARM a introdus primul sau procesor cu arhitectura pe 64 de biti, botezat ARMv8, insa acesta se preconizeaza ca va putea fi utilizat incepand cu 2014. Procesorul ARMv8 va adresa mai multa memorie si capacitate de stocare, caracteristici foarte importante pentru aplicatiile care ruleaza in general pe servere.

Compania Intel deja lucreaza la procesoare cu consum redus de energie pentru a castiga teren pe piata smartphone-urilor, compania anuntand ca procesorul Intel Atom, cu nume de cod Medfield va fi utilizat in viitor pentru smartphone-urile produse de Lenovo si Motorola.