Siteuri inchise in semn de protest impotriva SOPA

Astazi este o zi speciala pentru intregul Internet deoarece Wikipedia, Craigslist si alte siteuri de talie mondiala sunt oprite intentionat de catre administratorii acestora in semn de protest impotriva proiectului de lege “Stop Online Piracy” (SOPA).

Chiar si Google a inlocuit logo-ul de pe pagina de cautare cu un text adresat congresului SUA: “Tell Congress: Please don’t censor the Web!”.

Wikipedia (versiunea in engleza) este oprita si se afiseaza mesajul: “Wikipedians have chosen to black out the English Wikipedia for the first time ever, because we are concerned that SOPA and PIPA will severely inhibit people’s access to online information”.

Multe alte siteuri sunt offline din acelasi motiv. O lista a acestora poate fi gasita pe pagina http://sopastrike.com/

Chiar si Casa Alba (presedentia SUA) si-a facut publica nemultumirea fata de acest proiect de lege.

Conform SOPA, guvernul SUA isi da singur dreptul de a opri websiteuri care sunt banuite ca ar fi pirata software sau muzica/media. Chiar daca proiectul de lege se aplica pe teritoriul SUA, acest lucru poate afecta siteuri din intreaga lume, de exemplu guvernul SUA ar putea obliga Google sa nu mai listeze rezultate pentru acele siteuri, poate obliga PayPal sau alt procesator de plati sa nu mai colaboreze cu siteurile banuite, etc.