Indiferent daca folositi un cont de hosting shared, un VPS, sau un server dedicat, exista sanse mari ca pe acestea sa aveti instalat Linux, cu exceptia cazului in care ati specificat clar ca doriti sa utilizati Windows sau alt server Unix-like. Majoritatea furnizorilor de hosting ofera Linux in pachetele de gazduire standard, si prin urmare folosesc sistemul de permisiuni din Linux. Din fericire, acesta este foarte usor de utilizat.
Sistemul de permisiuni din Linux imparte utilizatorii in 3 categorii: proprietar (owner), grup, si altii (others). De asemenea, exista si 3 niveluri de permisiuni: de citire (r), de scriere (w) si de executie (x). Cunoscand acesti termeni, veti sti cine este proprietarul unui fisier si cine are permisiunea de a citi, modifica si/sau executa fisierul.
Din interfata liniei de comanda sau a unui manager de fisiere, permisiunile unui fisier vor arata in felul urmator:
-rw-rw-r-– 5 dan programatori 20480 05:38 index.html
Fisierul “index.html” este detinut de utilizatorul “dan” si de grupul “programatori”, care este grupul principal al utilizatorului dan. Permisiunile sunt:
– pentru proprietar: citire (r), scriere (w)
– pentru grup: citire (r), scriere (w)
– pentru altii: citire (r)
Semnul “-” indica lipsa unei permisiuni. Acest lucru inseamna ca dan si oricine face parte din grupul sau principal (programatori), poate vizualiza si modifica fisierul, iar oricine altcineva il poate vizualiza, fara a-l putea modifica. Motivul este lipsa permisiunii de scriere (w) pentru categoria de utilizatori “altii”. Acest lucru este normal pentru un fisier web, deoarece vizitatorii unui site trebuie sa-l poata vizualiza, fara a avea capacitatea de a-i modifica ceva.
Un alt exemplu ar fi:
-rwxrwxr-x 1 paul programatori 74 Mar 20 2012 runtime-script
In acest exemplu, permisiunile pentru un fisier detinut de utilizatorul paul sunt:
– pentru proprietar: citire (r), scriere (w), executie (x)
– pentru grup: citire (r), scriere (w), executie (x)
– pentru altii: citire (r), executie (x)
Acest fisier are permisiunea de executie pentru toate categoriile de utilizatori. Prin urmare, inseamna ca este un script sau o aplicatie. Toata lumea o poate executa, dar numai proprietarul si grupul proprietar (programatori) o pot modifica.
Permisiunile fisierelor din Linux sunt foarte usor de invatat si reprezinta o modalitate eficienta de a va proteja fisierele, oferind in acelasi timp acces limitat si altor utilizatori, atunci cand este nevoie. Pentru informatii mai detaliate despre permisiunile fisierelor din Linux, puteti citi online acest ghid complet.