Securitate in hosting: folositi SFTP in loc de FTP

Transferul de fisiere catre sau de pe serverul pe care se afla contul dvs. de hosting este una dintre cele mai importante sarcini pe care le veti face. Cu toate ca majoritatea site-urilor dispun de un sistem de management al continutului care va permite sa creati continut dinamic pentru site-ul dvs. direct din browswerul web, exista insa si situatii cand aveti nevoie sa faceti un transfer de fisiere, de exemplu pentru a incarca fisiere audio sau video pe site.

In general transferul de fisiere se realizeaza folosind protocolul FTP si un client de FTP. Daca insa aveti nevoie sa incarcati documente sau arhive private, FTP nu este intotdeauna cea mai recomandata varianta. Pentru a transfera fisierele in siguranta trebuie sa utilizati un sistem ce foloseste criptarea oferita de SSH (Secure Shell), protocol folosit in general de administratorii de servere dedicate Linux si Unix pentru accesarea, administrarea si monitorizarea serverelor dedicate sau  hosting.

SCP (Secure Copy) este un protocol securizat ce utilizeaza SSH si este folosit pentru a transfera fisiere. Este usor de utilizat din linie de comanda (daca aveti acces SSH la server) sau puteti instala diferite programe pe calculatorul dvs., de exemplu WinSCP (daca pe calculator rulati Windows).

SFTP – SSH File Transfer Protocol a devenit una dintre cele mai utilizate si sigure metode pentru transferul fisierelor. Majoritatea programelor software (clienti FTP) dispun de aceasta optiune, de exemplu programe precum Filezilla sau Cyberduck. SFTP face mai mult decat sa transfere fisiere. Cu ajutorul sau puteti modifica permisiunile fisierele sau directoarelor din contul dvs. de hosting, puteti sterge, adauga sau modifica fisiere sau directoare si chiar se pot crea legaturi simobilice (symbolic links).

Poate ca nu toate fisierele dvs. sunt top secrete sau confidentiale, insa transferarea acestora folosind utilitare ce permit transferul criptat al fisierelor ofera un plus de securitate. Ramane la latitudinea dvs. daca folositi FTP pentru transferul fisierelor, sau programe ce permit transferul fisierelor folosind o conexiune criptata realizata prin SSH.