Server dedicat: monitorizati serviciile cu chkservd

Panoul de control pentru web hosting, cPanel, vine cu un mecanism propriu de monitorizare si alertare, astfel incat atunci cand un serviciu inceteaza sa mai ruleze, acesta va incerca sa-l reporneasca automat, iar in cazul in care esueaza, administratorul serverului corespunzator va fi notificat.

Chkservd este driverul utilizat pentru a determina daca un proces este online si daca aceasta trebuie sa fie repornit. Puteti decide ce servicii sa fie monitorizate prin intermediul WHM -> Service Configuration -> Service Manager.

Anterior, chkservd era un proces independent, dar de la versiunea 11.30, cPanel a combinat procesele eximstats, chchkservd, antirelayd si cpbandwd intr-unul singur numit TailWatch, reducand drastic consumul de resurse.

Chkservd verifica fiecare serviciu o data la 5 minute pentru a determina daca acesta este online. Acesta va raporta tot ce gaseste intr-un fisierul log ce poate fi gasit in /var/log/chkservd.log

In cazul in care un serviciu este online, chkservd va trece la urmatorul. Daca un serviciu este offline, chkservd va incerca sa-l reporneasca prin intermediul scripturilor de repornire din cPanel, localizate in /usr/local/cPanel/script/restartsrv_ *

Daca doriti, puteti seta ca rezultatele sa va fie trimise pe mail. Acestea sunt de asemenea afisate si in WHM Service Status Panel de sub Server Information.

Daca doriti sa restartati serviciul chkservd, trebuie sa restartati tailwatchd. Puteti face acest lucru ruland urmatorul script:

/usr/local/cpanel/scripts/restartsrv_tailwatchd

Fisierul de configurare este localizat in /etc/chkserv.d/chkservd.conf. Daca vreti sa adaugati un serviciu in lista de monitorizare chkservd, trebuie sa adaugați numele serviciului in fisierul de configurare si sa aveti si un fisier de configurare pentru serviciul respectiv in /etc/chkserv.d/, care trebuie sa contina comenzile si portul prin care este verificat serviciul, ce actiune trebuie luata in cazul in care serviciul este online, sau in cazul in care este offline, pasii ce trebuie urmati pentru a restarta serviciul.

De exemplu, fisierul de configurare pentru verificarea Apache este prezentat mai jos.

service[httpd]=80,GET / HTTP/1.0,HTTP/1..,killall -TERM httpd;sleep 2;killall -9
httpd;/usr/local/cpanel/scripts/restartsrv_httpd ;/etc/rc.d/init.d/httpd stop;
/etc/rc.d/init.d/httpd startssl;/usr/local/apache/bin/apachectl startssl;
/etc/rc.d/init.d/httpd start;/usr/local/apache/bin/apachectl start

In mod similar, putem monitoriza orice serviciu de pe un server dedicat, fie prin cPanel, fie printr-o aplicatie terta. Trebuie doar sa stiti care este portul corespunzator, sa specificati ce raspuns doriti sa primiti daca serviciul este online, si modul in care ar trebui sa fie restartat serviciul in cazul in care raspunsul dorit nu este primit.