Sfaturi esentiale de SEO pentru site-urile WordPress

Chiar daca Google spune “construiti-va site-ul pentru vizitatori, nu pentru motoarele de cautare”, daca pozitia din clasamentul motoarelor de cautare este scazuta, s-ar putea sa nu aveti vizitatori deloc. Nu se rezuma totul la “daca mi-am facut un site, vor aparea si vizitatorii”, deoarece cea mai mare parte a traficului depinde de gasirea site-ului dvs. in rezultatele motoarelor de cautare.

Majoritatea celor care folosesc motoare de cautare nu acceseaza mai mult de primele 5 rezultate afisate, iar webmasterii care au cunostinte tehnice stiu cum sa-si optimizeze site-urile pentru a ocupa un loc in primele rezultate de cautare. Astfel, eforturile lor cu siguranta vor face ca site-ul dvs. sa scada in clasament, daca acesta nu este optimizat pentru motoarele de cautare.

Cu toate acestea, nu inseamna ca ar trebui sa exagerati cu optimizarea pentru motoarele de cautare, deoarece s-ar putea sa fiti penalizat daca va concentrati prea mult pe tacticile de optimizare, decat pe oferirea de continut web de calitate. Trebuie sa gasiti un echilibru intre a oferi continut relevant si de calitate vizitatorilor dvs. si a va optimiza site-ul intr-un mod care motoarele de cautare sa-l poata accesa usor cu crawlere, pentru a-l pozitiona cat mai bine in clasamentul global.

Chiar daca nu sunteti expert in codificare, exista o mare varietate de plugin-uri WordPress care va pot ajuta sa va optimizati site-ul fara a necesita expertiza tehnica avansata.

Care poate fi cauza unui page ranking scazut?

Exista mai multe cauze pentru care site-ul dvs. poate avea un ranking scazut, dar le vom aborda pe cele pe care le puteti rezolva cu usurinta:

1) Continut duplicat
2) Timpi mari de incarcare
3) sitemap XML

Iata cateva sugestii despre cum puteti remedia aceste probleme pentru un site cu WordPress hosting.

1) Continut duplicat

WordPress permite vizitatorilor sa navigheze printre postari (salvate in arhive) dupa diverse criterii: data, categorie sau tag. Arhivele contin postarile, impreuna cu un fragment sau un sumar al acestora, format de obicei din primele fraze. Din pacate, motoarele de cautare considera acest lucru ca fiind continut duplicat, deoarece ar putea fi confuze cu privire la pagina pe care ar trebui sa o includa in rezultatele de cautare.

Pentru a rezolva aceasta problema, trebuie sa instruiti motoarele de cautare sa NU indexe arhive si tag-urile. Acest lucru poate fi realizat utilizand un meta tag numit “robots”:

<meta name=”robots” value=”noindex,follow” />

In exemplul de mai sus, tag-ul meta instruieste motoarele de cautare sa nu indexeze pagina curenta, dar sa-i urmeze in acelasi timp link-urile.

2) Timpi mari de incarcare

Viteza de incarcare este un factor important care contribuie la pozitionarea unui site in clasamentul motoarelor de cautare. Primul pas este sa efectuati un test de viteza. Pentru a afla mai multe despre cum puteti imbunatati viteza de incarcare a site-ului dvs., va recomandam sa cititi urmatoarele 3 articole de pe blogul nostru:

Imbunatatiti viteza site-ului dvs. utilizand compresia Gzip
Cum marim viteza de incarcare a siteului?
Viteza de incarcare a paginilor si rankingul in hosting

3) Sitemap XML

Pentru a va asigura ca motoarele de cautare pot gasi cu usurinta toate paginile blogul dvs. WordPress, este esential sa aveti un sitemap XML. Un sitemap este un document care contine toate paginile site-ului dvs., structurat intr-un mod pe care motoarele de cautare il pot intelege, si care contine informatii suplimentare, cum ar fi data ultimei modificari ale unei pagini sau ale unei postari.

Iata cum puteti genera un sitemap pentru blogul dvs.:

1) Din interfata de administrare WordPress, duceti-va la Plugins > Add New, cautati “google xml sitemaps” si dati click pe butonul Install Now de sub numele plugin-ului (Google XML Sitemaps by Arne Bachhold).

2) Dupa ce a fost instalat, click pe Activate Plugin.

3) Din meniul principal WordPress, duceti-va la Settings> XML-Sitemap. Puteti pastra setarile default.

4) Click pe butonul Click here to build it the first time, din partea de sus a paginii.

5) In cazul in care nu a fost creat sitemap-ul, asigurati-va ca directorul root al blogului dvs. este writable.

6) Din meniul principal, mergeti la Settings > Reading si asigurati-va ca Discourage search engines from indexing this site nu este bifat.

Desi nu este necesar sa aveti un cont Google Webmaster Tools (GWT) pentru a va indexa site-ul, totusi este foarte recomandat sa aveti unul si sa va adaugati site-ul in acesta. Odata ce site-ul dvs. este adaugata in contul dvs. de GWT, asigurati-va ca v-ati inregistrat si sitemap-ul:

1) Logati-va in contul GWT si selectati site-ul dvs.

2) Duceti-va la Optimization > Sitemaps si dati click pe Add/Test Sitemap din partea de sus.

3) Introduceti adresa catre sitemap, inclusiv fisierul sitemap in sine (sitemap.xml).

4) Clic pe Submit Sitemap.

Odata ce sitemap-ul a fost inregistrat, poate dura cateva zile pana ce Google incepe sa indexeze continutul site-ului dvs. Veti avea apoi posibilitatea sa vedeti cate pagini au fost indexate si cate sunt in curs de indexare.

Respectarea acestor sfaturi SEO nu garanteaza ca veti ajunge in top 10, dar cu siguranta este un început bun. Daca doriti sa aflati mai multe despre SEO, iata cateva surse importante de informare: