Solutii E-Commerce gratuite

ecommerceDaca vindeti bunuri sau servicii si acestea pot fi comercializate si prin intermediul Internetului, atunci aveti nevoie de un website de tip e-commerce. Un site e-commerce este practic un magazin online si este de preferat sa aveti unul deoarece concurenta dvs probabil are deja.

Dezvoltarea unui website E-commerce

Sa construiesti un magazin online de la zero poate fi destul de dificil, poate lua mult timp si poate fi scump. Implementarea modulelor de plata, transport sau facturare poate fi de asemenea dificila. Insa platformele de tip e-commerce sunt destul de flexibile si in final un magazin online poate sa se comporte exact cum v-ati dorit, sa aiba toate functionalitatile de care aveti nevoie.

Platforme E-commerce

Asa cum spuneam mai sus, contruirea unui astfel de magazin online poate fi dificila si scumpa insa exista si posibilitatea de a folosi o platforma e-commerce standard, deja construita. Mai mult, o astfel de platforma poate contine deja toate modulele de care ati putea avea nevoie, fie ele module de incasare prin credit card sau module de facturare sau transport.

Astfel de platforme de magazine online deja programate  sunt cu zecile disponibile pe internet, unele pot fi contra cost si destul de greu de modificat, altele pot fi gratuite si usor de programat. Ne vom referi in cele ce urmeaza doar la cele gratuite.

Platforme E-commerce Gratuite

Exista destule platforme de magazine online gratuite, exista chiar si CMS-uri care au module ce le confera functionalitate de magazin online, un prim exemplu ar fi Joomla cu solutia VirtueMart. Alte exemple ar fi ZenCart si CREloaded, ambele fiind bazate pe cea mai cunoscuta platforma gratuita de e-commerce: osCommerce.

Instalarea paltformei OsCommerce

Platforma OsCommerce este foarte usor de instalat. Cel mai usor este atunci cand firma de hosting la care aveti gazduit websiteul va pune la dispozitie un installer de software. De exemplu la megahost.ro toate pachetele de hosting dispun de Installatron din care puteti instala osCommerce cu doar cateva click-uri.

Daca nu aveti la dispozitie o astfel de optiune automatizata atunci puteti sa faceti o instalare manuala, descarcand fisierele platformei de pe siteul producatorului si uploadand aceste fisiere in contul de hosting. Dupa incarcarea acestora trebuie sa accesati fisierul de instalare si sa urmati instructiunile acestuia prin intermediul unui browser web. Este posibil ca instalarea manuala sa presupuna si crearea unei baze de date.

Personalizarea platformei OsCommerce

Dupa ce ati instalat OsComerce in contul de hosting, trebuie sa personalizati magazinul online. Puteti folosi pentru asta un template sau sablon pentru fatada magazinului, astfel de template-uri sunt disponibile cu miile pe internet, unele sunt gratuite iar altele contra cost. Un astfel de sablon va poate modifica felul in care arata websiteul in totalitate, de la aspectul butoanelor si pana la bannere sau culorile linkurilor.

Exista de asemenea si o multime de module pe care le puteti instala in osCommerce, module care adauga plusuri de functionalitate, personalizari sau imbunatatiri in ceea ce priveste usurinta in utilizare.

Securitatea

Cel mai important atunci cand instalati o platforma gratuita este sa o securizati inainte de toate. Cautati pe siteul dezvoltatorului articole care sa descrie cum se face acest lucru si urmati-le cu exactitate. Trebuie sa puneti acest lucru pe primul loc pentru ca daca veti folosi un magazin online cu siguranta veti stoca si datele clientilor dvs. Spunem asta si pentru ca am vazut acest aspect ignorat frecvent cu consecinte grave pentru proprietarii de magazine online. La securizarea unei platforme osCommerce ajuta si folosirea unui certificat SSL, mai ales pe paginile pe care clientii isi introduc detaliile de contact. Un certificat SSL asigura criptarea datelor in timpul transmiterii acestora de pe calculatorul clientului pe serverul pe care aveti gazduit magazinul online.