Statul roman va introduce taxa de reinnoire pentru domeniile .ro

175x175xa9d2d5be83.jpg.pagespeed.ic.v3yLV7t3MvPotrivit unui proiect de hotarare de Guvern, proprietarii de domenii .ro ar urma sa plateasca o taxa de inregistrare si una anuala de reinnoire, cuantumul urmand sa fie stabilit prin ordin al ministrului pentru Comunicatii si Societatea Informationala, la propunerea Registrului national RoTLD din Bucuresti, care gestioneaza cele 700.000 de nume de domenii din Romania.

Taxa anuala va putea fi platita in avans pentru cel mult doi ani, asa cum se practica pentru domeniile .com si pentru cele europene (.eu).

Proiectul de act normativ mai prevede ca, „pentru numele de domenii existente inregistratorii au obligatia reinnoirii acestora in termen de maxim 3 luni de la data publicarii in Monitorul Oficial” si ca „pentru numele de domenii inregistrate in ultimele 24 de luni, reinnoirea se face in momentul in care dreptul de folosinta a numelui de domeniu este egal cu 24 luni”. Prin urmare, perioada maxima pentru care se poate face inregistrarea sau reinnoirea unui nume de domeniu .ro este de doi ani.

Conform datelor de pe site-ul RoTLD, in prezent costul pentru un domeniu .ro este de aproximativ 210 de lei (51,26 USD + TVA) si nu exista o taxa de mentenanta.

Cu toate acestea, taxa anuala se justificata din mai multe motive si anume:

1) Domeniile .ro sunt proprietatea statului roman, cei care le cumpara practic inchiriaza un drept de folosinta si nu unul de proprietate.

2) In ciuda opiniei generale, un nume de domeniu .ro nu se inregistreaza “pe viata”, ci doar pe o durata nedeterminata, care poate fi modificata unilateral de RoTLD – conform contractului actual.

3) Un sistem pe termen nelimitat nu se auto-regleaza in cazul in care un proprietar decedeaza, firma se inchide, etc. Exista o imposibilitate practica sa se urmareasca toate aceste modificari. Astfel rezulta o mare parte din numele de domenii .ro care raman nefolosite.

4) RoTLD va beneficia de informatii actualizate în ceea ce priveste domeniile active, domeniile folosite si cele nefolosite, si va putea debloca domeniile achizitionate si nefolosite in vederea punerii la dispozitia utilizatorilor a dreptului de folosinta a numelor respective.

In atentia clientilor de hosting:

Daca doriti sa transferati un domeniu .ro catre Megahost.ro, trebuie sa aveti cheia de autorizare. Daca ati inregistrat domeniul de la rotld.ro direct, puteti obtine cheia din interfata lor de administrare domenii.

Pentru aceasta, trebuie sa folositi optiunea 2 din sistemul lor: “2. Obtinere Cheie de Autorizare pentru transferul domeniului de la registrarul “nume registrar” la un nou registrar “

Dupa ce ne comunicati acea cheie, transferul se face de catre noi, dvs. nu mai trebuie sa faceti nimic.

Daca a fost inregistrat din alta parte atunci trebuie intrebat registrarul respectiv cum se obinte cheia de autorizare.

Sursa 1

Sursa 2

Sursa 3