Terminologie in hosting: Open Relay – Releu Deschis

Una dintre cele mai oribile experiente prin care puteti trece este aceea de a fi acuzat de ceva ce nu ati facut. Imaginati-va ca intr-o zi, va treziti la usa cu reprezentantii politiei care va informeaza ca sunteti arestat pentru o infractiune despre care nu stiti nimic si cu atat mai putin nu ati comis-o dvs.

In mediul online si in industria de hosting web, “politia de spam” s-ar putea afisa la usa dvs. cu o lista neagra pentru DNS (DNS blacklist) pe care figureaza adresa IP pe care o utilizati. Daca nu aveti nici cea mai mica idee despre ce este vorba, este posibil ca un spammer, sa fi gasit o metoda prin care ar fi putut utiliza adresa dvs. IP sau ar fi putut exploata serverul pe care se afla contul dvs. de hosting. Un alt vinovat in aceasta situatie, ar mai putea fi si serverul de mail SMTP pe care il utilizati in cazul in care acesta este un “releu deschis“.

Un server SMTP reprezinta partea serverului de mail responsabila pentru expedierea mesajelor email. Orice email care pleaca din server este procesat de serverul SMTP. Acest server, ar trebui in mod ideal, sa fie configurat in asa fel incat sa nu permita exploatarea sa din partea utilizatorilor neautorizati. Un releu deschis este un server SMTP care permite oricui sa-l utilizeze pentru a expedia emailuri. Spamerii pot folosi aceste servere pentru a trimite mesaje email spam, aceste email aparand ca fiind trimise din partea dvs. sau folosind adresa dvs. de email, chiar daca, dvs., nu ati facut niciodata acest lucru.

DNSBL (liste negre/blacklist) sunt liste in care sunt identificate aceste servere SMTP care sunt relee deschise si informeaza alte servere de email cu privire la acest lucru, pentru a le bloca. In cazul in care serverul dvs. SMTP se afla pe o lista neagra, dvs. nu veti mai putea trimite email catre nici un server care utilizeaza serviciile acestor liste negre. Daca ati remediat problema si serverul dvs. nu mai este un releu deschis, dupa o perioada de timp veti fi eliminat din aceste liste negre.

Serverele SMTP care sunt relee deschise trebuiesc setate in asa fel incat sa foloseasca autentificare SMTP, pentru a nu mai fi relee deschise. Exista instrumente online care va permit testarea serverului dvs. de mail pentru a verifica daca acesta este sau nu un releu deschis.

Daca serverul dvs. rezulta a fi un releu deschis, este esential sa remediati aceasta problema in cel mai scurt timp posibil, ea putand sa aiba urmari dintre cele mai periculoase.