Terminologie in hosting – software-ul Alpha

Daca ati intalnit termeni de genul Versiune Alpha sau Alpha Release a unui soft si nu stiti ce inseamna, vom incerca foarte pe scurt sa explicam in acest articol.

Versiunea Alpha a unui software se refera la prima faza in care pentru acel program se incepe testarea. Alpha este prima litera a alfabetului grecesc si de aici si ideea de prima faza.

In aceasta faza, dezvoltatorii software-ului respectiv testeaza folosind tehnici numite “white box” care practic testeaza structurile interne ale programului si integritatea acestora. Testari aditionale de genul “black box” sunt apoi facute de obicei de o echipa diferita de testeri. Tehnicile “black box” presupun testarea functionalitatii programului.

Practic trecerea la testarea “black box” inseamna ca versiunea este Alpha, pana in acest moment se spune ca este pre-Alpha.

Versiunile Alpha ale softurilor de obicei sunt foarte instabile si pot cauza adesea pierderi de date si intreruperi ale functionalitatii programului.

Destul de des versiunile Alpha ale programelor contin litera “a” in numele versiunii, de exemplu: 1.1.a sau 0.8.a sau chiar cuvantul “alpha”: 1.1.alpha sau 0.8.alpha.

De obicei versiunile alpha ale softurilor nu sunt disponibile public decat in cazuri destul de rare. Nu este recomandat sa folositi software care se afla in versiune Alpha, mai ales daca este vorba de folosirea acestuia intr-un un cont de hosting la un site in productie sau in medii in care se lucreaza cu date importante.