Daca ati intalnit termenul de Versiune Beta si nu stiati ce inseamna, vom incerca sa explicam pe scurt in acest articol.
Beta este a doua litera a alfabetului grecesc, de aceea versiunea Beta a unui software este a doua faza majora de dezvoltare si testare ce vine dupa Versiunea Alpha. Versiunea Beta de obicei incepe atunci cand software-ul respective este complet din punct de vedere al facilitatilor adaugate si este axata pe testarea functionalitatii acestor facilitati.
De obicei versiunile Beta sunt cele care devin disponibile public pentru testare. Cei care folosesc frecvent astfel de versiuni sunt numiti Beta Testeri si sunt clienti existenti care au folosit in trecut produse ale aceluiasi dezvoltator software sau clienti care prospecteaza piata in cautarea unui software asemanator. In mod normal versiunile Beta sunt gratuite iar Beta Testerii pot primi versiunea finala gratuit sau la un pret redus de la dezvoltator ca rasplata pentru faptul ca au ajutat la testarea produsului inainte de a fi lansat pe piata.
De obicei versiunile beta ale softurilor contin in numele versiunii litera “b”, de exemplu: 0.1.b sau 1.0.b.
In linii mari, o versiune Beta este practic un prototip al unui software. In orice caz nu este recomandata folosirea versiunilor beta de software in aplicatii de productie. Nici in segmentul de web hosting nu recomandam folosirea de software de tip beta decat in scopul de testare, nu si atunci cand se foloseste in productie.