Categorii de hosting si diferentele dintre ele

Alegerea unui pachet de hosting poate fi dificila uneori mai ales daca nu ati avut de a face cu industria de hosting pana acum. Dar acum a venit timpul sa achizitionati un pachet de hosting pentru websiteul Dvs iar acest articol incearca sa prezinte pe scurt principalele tipuri de hosting intr-o scurta clasificare.

1. Hosting Gratuit sau Free Hosting

Principala caracteristica este gratuitatea. Nu investiti nimic. Astfel de servicii e bine sa fie folosite in principal pentru teste sau pentru siteuri web cu trafic redus.

Exista o multime de limitari, traficul si spatiul sunt limitate si este posibil sa nu existe suport pentru baze de date si PHP. Folosirea serviciului de email este limitata la o adresa de email. Nu exista instrumente de analiza si statistici web. Cel mai mare dezavantaj este reprezentat faptul ca firma care va ofera hosting gratuit plaseaza fortat reclame pe siteul Dvs. Fiind un serviciu gratuit nu aveti garantii prea mari legate de uptime, de integritatea datelor, backup sau de continuitatea serviciului pe o perioada mai lunga de timp.

2. Shared Hosting sau Gazduirea Partajata

Prin definitie acest tip de hosting presupune ca resursele unui server sunt impartite de mai multi utilizatori, respectiv mai multe siteuri web. Este recomandat pentru companiile mici si siteuri personale,  in general pentru aceia care au resurse financiare limitate insa au nevoie de o prezenta online decenta. Spre deosebire de hostingul gratuit, la acest tip de hosting se ofera standard support PHP si pentru baze de date MySQL precum adrese de email multiple. Aveti la dispozitie mai mult spatiu si trafic si instrumente de analiza a traficului web.

Exista si inconveniente: nu aveti la dispozitie toate resursele serverului, impartiti de obicei o adresa IP cu alte cateva sute de siteuri, nu puteti modifica configuratia serverului daca aveti nevoie de o extensie PHP de exemplu sau de un modul Apache.

3. VPS – Virtual Private Server

Intr-un articol anterior am descris diferenta dintre servere dedicate si servere virtuale, nu insistam pe subiect, doar mentionam ca hostingul de tip VPS va ofera o mult mai mare libertate si mai multe resurse decat cel de tip shared, in acelasi timp este mult mai ifetin decat un server dedicat.

4. Server Dedicat (Managed, Cu administrare)

Inchirierea unui server dedicat reprezinta cel mai inalt pas pe care il poate face un webmaster in ceea ce priveste hostingul. Serverul fizic va este in intregime la dispozitie, puteti alege ce software sa ruleze pe el, incepand de la sistemul de operare, continuand cu pachetele software si terminand cu panouri de control. Vorbim de servere managed, administrarea software nu este facuta direct de Dvs ci de personal specializat care face modificari la cererea Dvs. De aceea este important sa alegeti intelept firma de la care inchiriati serverul managed pentru ca o administrare defectuoasa poate sa insemne intreruperi zilnice, website care se incarca incet, erori si va poate afecta afacerea.

5. Server Dedicat (Unmanaged, Fara administrare)

Fizic este acelasi lucru cu serverul dedicat managed descris la punctul 4, doar ca in cazul acesta administrarea software a serverului este facuta direct de Dvs. Sunteti in control complet al serverului, acest lucru aduce cu sine nu numai libertate de alegere ci si responsabilitati. Sunt necesare cunostinte tehnice destul de avansate pentru administrarea unui server, updateuri zilnice, configurare, automatizarea proceselor, backup, etc.

In final mentionam ca la megahost.ro veti gasi atat pachete de hosting shared cat si servere dedicate.