Ce Hosting Control Panel sa alegeti? cPanel sau Plesk?

Acest scurt articol este destinat webmasterilor si web developerilor care sunt deja familiarizati cu sistemele de administrare a unui cont de hosting. Exista destul de multe astfel de panouri de control al unui cont de hosting insa azi vom vorbi doar despre cele mai folosite 2 astfel de sisteme: cPanel si Plesk.

cPanel

Scurt istoric: cPanel este pe piata de circa 10 ani, a fost initial produs si lansat in anii ’90 ca panoul de control pentru firma Speed Hosting care acum nu mai exista. In prezent cPanel este cea mai folosita platforma de administrare in hostingul de tip shared.

Avantaje: cPanel se foloseste pe sistemele de operare Linux (RedHat si CentOS) si un mare avantaj il constituie gradul de control pe care il ofera utilizatorilor. Deoarece este extrem de folosit de foarte multa lume, este destul de usor sa gasesti solutii la probleme, sfaturi si ponturi de la alti utilizatori pe numeroasele forumuri de specialitate.

Un alt avantaj al cPanel este usurinta in utilizare, interfata grafica este mai usor de folosit si este mai prietenoasa decat cea de la Plesk, procesul de acomodare al unui utilizator de cPanel fiind printre cele mai scurte.

cPanel este de asemenea cunoscut ca fiind o platforma pentru administrare hosting foarte stabila, cu putine vulnerabilitati si probeme, care este dezvoltata si imbunatatita permanent.

Plesk

Scurt istoric: Plesk a fost lansat la inceputul anilor 2000, initial dezvoltat de firma Plesk, apoi a trecut in proprietatea companiei SWSoft in 2003 pentru ca in 2008 sa fie achizitionat de Parallels.

Avantaje: Avantajul principal este ca ruleaza atat pe servere cu sisteme de operare Linux cat si pe cele cu Microsoft Windows, lucru care il face atractiv pentru utilizatorii cronici de Microsoft. Alt mic avantaj il constituie pretul: licenta pentru Plesk este un pic mai ieftina decat cea pentru cPanel. Unii utilizatori considera ca Plesk ar fi mai bun in ceea ce priveste automatizarea taskurilor si administrarea multi-server.

la megahost.ro toate pachetele de hosting beneficiaza de panou de administrare cPanel.