Gmail va avertiza utilizatorii atunci cand trimit e-mailuri necriptate

gmail-logo-lockPotrivit unui studiu publicat joia trecuta de Google, numarul de e-mailuri care folosesc criptarea a crescut dramatic in ultimii doi ani. Studiul in cauza a fost realizat pe parcursul mai multor ani de catre Google, Universitatea din Michigan si Universitatea din Illinois si este public la adresa aceasta. In ciuda faptului ca s-au gasit cateva provocari noi ce tin de securitate, per total raportul arata o imbunatatire a securitatii e-mailului.

Numarul e-mailurilor criptate trimise catre conturi Gmail de la adrese non-Gmail aproape ca s-a dublat de la sfarsitul lui 2013 pana in octombrie 2015, conform unei postari pe blogul Google.

De asemenea, Google a anuntat ca in viitorul apropiat va trimite avertismente atunci cand utilizatorii de Gmail vor primi un mesaj printr-o conexiune necriptata.

Aceasta imbunatatire se datoreaza in special raspandirii tehnologiilor anti-phishing si anti-spoofing cum ar fi SPF si DKIM. Cercetatorii au descoperit ca un procent extrem de ridicat din mesajele care ies prin Gmail sunt trimise catre domenii care suporta criptare TLS.

De asemenea, Google a mai publicat “Safer Email Transparency report”, un studiu care arata in procente traficul Gmail intern si extern de-a lungul timpului, precum si in functie de regiune sau domeniu.

Sursa foto