SEO: white hat si black hat

SEO sau Search Engine Optimization poate fi clasificat din punctul de vedere al metodelor folosite in 2 categorii: white hat si black hat. Tehnicile de promovare/optimizare White Hat sunt cele care se incadreaza in standardele admise de motoarele de cautare si in general inseamna ca sunt facute in mod cinstit. Tehnicile Black Hat insa se bazeaza pe practici ce nu sunt acceptate de motoarele de cautare si daca sunt descoperite, rezultatele sunt eliminate din acel motor de cautare.

O alta deosebire intre cele 2 tehnici consta in perioada pentru care rezultatele obtinute supravietuiesc in motoarele de cautare: cele obtinute prin White Hat SEO raman pentru perioade destul de lungi, uneori pentru cativa ani, in timp ce rezultatele obtinute prin tehnici Black Hat raman doar pana ce motoarele de cautare isi dau seama ca s-a folosit o tehnica ilegala iar siteul care le-a folosit este banat.
1. White Hat SEO

Este modalitatea prin care se obtin rezultate (afisari) in motoarele de cautare respectand regulile stabilite de acestea. Tehnica White Hat presupune de asemenea ca siteul pentru care este aplicata are creat continut sau pagini web pentru utilizatori si nu doar pentru a obtine rezultate in motoarele de cautare sau pentru a satisface sau pacali algoritmii folositi de acestea. White Hat SEO mai presupune de asemenea ca paginile web afiseaza acelasi continut atat petru utilizatorul ce viziteaza pagina cat si pentru motorul de cautare.

2. Black Hat SEO

Tehnicile de SEO Black hat sunt practic opusul celor White Hat si inseamna ca se incearca pacalirea motoarelor de cautare prin metode neortodoxe, care nu sunt aprobate de motoarele de cautare. Cel mai simplu exemplu de Black hat SEO este folosirea de texte ascunse (de exemplu text alb pe fond alb sau fonturi cu marimea caracterului zero). Alta metoda folosita este prezentarea unui text diferit catre spiderul motorului de cautare fata de textul prezentat vizitatorului uman al paginii web.

Motoarele de cautare penalizeaza siteurile care folosesc astfel de tehnici, repercusiunile pot merge de la scaderea rankingului si pana la eliminarea rezultatelor in totalitate de la afisare. Asta inseamna ca siteul respectiv nu va mai aparea deloc in motoarele de cautare. Aceste penalizari pot aparea in scurt timp, atunci cand neregulile sunt constatate de motoarele de cautare prin proceduri automatizate sau pot surveni dupa mai multe luni atunci cand se fac verificari manuale.

Concluzie: este recomandat sa folositi doar tehnici White Hat SEO pentru ca rezultatele obtinute prin Black Hat sunt de scurta durata chiar daca initial par impresionante.